fbpx
  • +359 (0)2 419 9059

New Center of Veliko Tarnovo


Veliko Tarnovo, Bulgaria

The concept for the New Centre of Veliko Tarnovo sets the following key objectives – creating a connection between the existing significant public spaces and landmarks, bringing life and activities within the boundaries of the territory, facilitating traffic. A couple of key elements define our solutions are the creation of a new pedestrian bridge connection going through the new Centre and reaching the Old town of Veliko Tarnovo, maximum preservation of the existing terrain without obstructing the visual connections, separating vehicle and pedestrian traffic by allocating them to individual levels and clearly differentiated zoning of functions.
The building of the Exposition Center is a natural extension of the town planning concept. Considering the large difference in levels in the selected plot, the building is partly underground providing pedestrian approaches from two main directions – on the lower level from Alexander Stamboliiski Str. and at the upper level from the newly developed park area. A pedestrian passage connects the roof level to the alley along the river. The connection between the two main levels within the building is through a ramp, which will also be used for an exhibition space. A hall for 1200 people is provided, with the option of dividing it into 6 smaller spaces and all necessary service rooms.

 

Sector: Public buildings,Competition projects

Type: Masterplanning, Competition, Public Building

Client: Municipality of Veliko Tarnovo

Parameters: 189 000 m2

Location: Veliko Tarnovo, Bulgaria

Status: Competition

Back to Projects