• +359 (0)2 419 9059

Когато архитектурата откликва на клиентските очаквания

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

В началото на 2019-та година, в отговор на все по-големите изисквания и потребности на своите гости, ръководството на Хотел Севтополис Медикал & СПА взе решение да инвестира в реновация на голяма част от базата си. Те се довериха на екипа на SGI, като архитекти с голям опит в по-мащабни и интернационални проекти. Въпреки че хотелиерския бизнес претърпя големи сътресения през 2020-та, проектът се осъществи по план и обновените помещения вече посрещат нови посетители.

Представяме ви интервю с ръководителя на проекта арх. Гергана Иванова. Кои цели бяха постигнати и как се случи процесът от идеен проект до реализация, прочетете по-долу.

 

 

Какви бяха специфичните изисквания на възложителите от Хотел Севтополис зададени към SGI? Какъв беше обхватът и целите на реновацията?

Г.И.: Обхватът на реновацията включваше четирите етажа с хотелски стаи на хотела, коридори и камериерски офиси. Впоследствие клиента реши да ни се довери и за Етап 2 от реновацията на зоната на бюфета и билярд зоната на ниво партер.Основното условие на клиента беше изискването за комфорт и интериорни решения, допринасящи за максималния релакс на гостите.
Природата е в основата на концепцията за проекта. Хотелът е създаден в унисон с околната среда и се стреми да предложи на своите клиенти ползите от природните блага, поднесени изтънчено в една подобаваща обстановка на четиризвезден хотел. Ето защо в палитрите на проекта заложихме пастелни, земни тонове, които да успокояват сетивата и да действат релаксиращо. Срокът за изпълнение беше три месеца, което за мащаба на реновацията, изискваше много добре разработена стратегия и стегнат график.

 

Каква концепция е заложена при дизайна на всяко от помещенията?

Г.И.: Интериорът на апартаментите следва основните изисквания за хармонична и релаксираща атмосфера. В дневната им част сме заложили отново мебели и обшивки с дървесен и светъл топъл декор. Поради по-големите размери на пространството решихме да внесем по-силен контраст и яркост в пастелните гами с жълто канапе и тюркоазени възглавнички. Зоната за релакс е доста по-голяма отколкото в останалите стаи. Тя е обособена в спалнята с изглед на юг към Стара Планина, като отделна ниша с преобладаващи дървесни декори, отделена с ажурна преграда към общото пространство. За максимален акустичен комфорт на посетителите, вратата към банята на апартамента е „скрита“ зад цялостно оформената по цялото протежение корпусна мебел. Банята както и тоалетната на апартамента следват дизайна на мокрите помещения в останалите стаи.

 

 

При коридорите бе много важно да се избегне усещането за пещерен тунел, създаващо се от кривината на пространството. Концепцията трябва да обвърже и осигури естествен преход от общите пространства към личната зона на комфорт в стаите. За по-балансирана осветеност в коридорите предвидихме вертикално линеарно осветление при всяка ревизия за стаите, създаващо организация и ритъм в пространството. Всеки две врати на стаи обединихме, чрез обща черна рамка, продължаваща в цокъл по коридора. Перфорирани в нея са номерата на стаите, които биват подсветнати, за да са видими от всеки един от краищата на коридора. Основно обшивките са от естествен фурнир, като само зоната рамкираща стаите е акцентирана със светла и открояваща се обшивка. В зоната около основния асансьор при всеки етаж е обособено пространство с мека мебел за изчакване и почивка в същите топли нюанси.

 

Как изпълнихте конкретните дизайнерски решения? Имаше ли пречки при проектирането и реализацията на проекта?

Г.И.: Освен хармоничния интериор вдъхновен от природата, изключително важни бяха и изискванията за функционалност и устойчивост. В проекта заложихме на PVC настилката за хотелските стаи, която категорично има доказани високи хигиенни и антибактериални качества, а и благодарение на избраната текстура на вплетени нишки, създава уютна атмосфера. В пространството на стаята доминира основния обем на банята, за чиито финиш използвахме обшивка с дървесен декор. Този обем заедно с високата мебел за минибар, кафемашина и сейф обединихме в своеобразен проход рамкиран от дърво, който добавя топлина в пространството. В естествено допълнение на пастелната „натуралистична“ картина заложихме на плътни текстилни завеси в цвят мента, а всички основни текстилни мебели в пепитено сиви дамаски. Стената зад леглото във всички стаи е проектирана с ергономичен текстилен гръб с мемори пяна, който да с подходяща извивка за максимално удобство при позиция за четене и гледане на телевизия. Всяка стая има свой кът за релакс с меко сядане, подходящо декоративно осветление и масичка от масив. Хармонията на сетивата е търсена и при интериорното решение на баните. Усещането за чистота и простор е изразено от използваните калаката плочки в цялото помещение. За топъл акцент обособихме рамка в меден финиш около огледалото на мивката, както и ниши от същия материал над тоалетната. Използваните материали в баните и стаите отговарят на високите стандарти за четиризвезден хотел, висока устойчивост с гаранция за следващите 5 години на експлоатация.

 

 

Най-голямото предизвикателство за нас беше да се вместим в по-стегнатите срокове. Големият мащаб на реновацията принуди нас и нашите клиенти да взимаме решенията бързо и същевременно да мислим няколко стъпки напред. Като при всеки проект имаше и пикове и спадове в процесите, но разбира се, за нас най- важно бе крайният резултат да отговаря на очакванията на клиента. Вложихме много усилия и енергия и сме щастливи, че достигнахме до резултатът идентичен с представената концепция и визуализации.

 

Какъв е финалният резултат и отзивите от работата по реновацията? Какво предстои?

Г.И.: Щастливи сме за гласуваното ни доверие. Вярваме че получените резултати ще доказват своите качества във времето. Нашата отговорност и отношение към детайла, ни помогнаха да изпълним реновацията до най- малката подробност представена още на концептуално ниво. Положителните отзиви на екипът на хотела, както и на техните гости са най-реалистичната оценка. Тя доказва, че всички колегите от SGI работили по проекта са вложили максимални усилия, креативен дух и професионализъм, за да оправдаят високите очакванията и да създадат уют и баланс в реновираните пространства.

 

 

Предстои завършването на вторият етап от реновацията на хотела, включващ редизайн и на зоната за билярд и бюфетът. Очаквайте скоро новини и снимки от останалите обновени зони.

Разгледайте повече за проекта в линка по-долу.

 

Фотограф: Александър Тодоров

последни статии